Jäsenkirje 3/2021

 Hyvät  Helsingin yhdistyksen jäsenet

 

Sateinen elokuu viilensi touko-kesäkuun 53:n hellepäivän kuumentamat asunnot miellyttäviksi ja tapahtumakalenterimme palautui syyskaudella rokotusten ansiosta normaaliksi laulukerhoa lukuun ottamatta. Omikron yllätti pari viikkoa sitten, joten  peruimme perinteisen joulujuhlamme Malta-talossa, jonne oli ilmoittauduttu niin innokkaasti, että nimiä oli jonotuslistallakin. Hallitus otti toissa päivänä käyttöön ns. hätäjarrun, aluehallintoviranomaiset määräävät tiukkoja rajoituksia ja kansalaisten joulusuunnitelmat muuttuivat täysin. Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin keväällä 2020, koska rokotteet suojaavat meitä pahimmalta tautimuodolta ja kaupoissa on FFP2 -maskeja.

Vuosi 2021 on ollut yhdistyksellemme taloudellisesti hyvä pandemiasta huolimatta tai sen ansiosta. Toimintamme ylläpidolle tärkeään pörssisalkkuumme ilmestyi kesän lopussa Keskon osakkeiden kohdalle yli 51 % kokoinen ”piikki”. Taloustoimikunta ja Nordean sijoituspäällikkö pitivät Keskon suurta ylipainoa riskialttiina tilanteena, joten hallitus päätti myydä melkein puolet Keskon osakkeista. Taloustoimikunta ehdotti myyntitulon käyttämistä omaisuuslajin vaihtamiseen sijoittamalla varat pörssiosakkeiden tai rahastojen sijaan asunto-osakkeisiin, yksiöön tai pieneen kaksioon. Asunto ”on ja pysyy” jopa lama-aikana, hyvä taloyhtiö ei mene konkurssiin ja asunnosta saadaan huonoinakin aikoina ainakin jonkinlainen  tasainen tulovirta. Hotelli Helkassa pidetyssä syyskokouksessa keskusteltiin monipuolisesti sijoittamisvaihtoehdoista ja kokous päätyi asunto-osakkeen hankintaan. Vuosikokouksessa päätettiin edetä niin, että hallitus kuuntelee taloustoimikunnan suositusta ja nimeää valtuutetut henkilöt hoitamaan asunnon hankinta-asiaa.

Pandemia on ehkä lisännyt syntyvyyttä Suomessa. Joulukuussa 2019 ympäri maailmaa levinneen Sanna Marinin hallituksen johtoviisikon kuvan 4 nuorta ministeriä ovat osoittaneet, ettei äitiys ei ole esteenä vaativalle uralle. Marinilla oli jo parivuotias tytär, Li Andersson oli, Maria Ohisalo on, Katri Kulmuni lähtee perhevapaalle ja kaikille TV:stä tuttu istuvan hallituksen ministeri Krista Kiuru ilmoitti iloisesta vauvauutisestaan toissa päivänä. Perhevapaalle jäämisen ”uhkaa” aiotaan muuttaa syksyllä niin, että se kohdistuu myös miesten työnantajiin, se on mainio uudistus.

Vuosi 2022 on juhlavuosi: Helsingin yhdistys täyttää 115 vuotta ja sitä juhlitaan kunnolla oletettavasti kesäkuun alussa.  Myös Naisliitto täyttää 115 vuotta, joten tiedossa on kaksi juhlaaEnsi vuoden tapahtumakalenterissa on jo jonkin verran merkintöjä, Ajankohtaisseminaarin sisältösuunnitelmat ovat jo pitkällä ja kalenteria päivitetään tammikuussa. Käykääpä katsomassa www -sivuiltamme, mitä tapahtumia voitte jo nyt varata omiin kalentereihinne.

Yhdistyksestämme on tänä vuonna eronnut 7 jäsentä, melkein kaikki korkean iän tai sairauden vuoksi. Uusia jäseniä liittyi 13, joista 5 hyväksyttiin joulukuun kokouksessa. Tulokkaat ovat yhtä lukuun ottamatta 60- ja 70- luvuilla syntyneitä ja nuorin on alle kolmekymppinen. Toivottavasti nykyinen jäsenistömme innostuu joulukuun liittymisesimerkeistä ja rupeaa houkuttelemaan lisää uutta verta joukkoomme, jotta voimme monipuolistaa toimintaamme.  Naisen euro on kuulemma suurimmalla osalla edelleen 80 senttiä ja yhteiskunnassamme on monia ongelmia, joihin voisimme vaikuttaa yhteistyössä muiden naisjärjestöjen kanssa. Kuulumme kattojärjestömme Suomalaisen Naisliiton kautta Naisjärjestöjen keskusliittoon, josta tuli hiljattain oheinen jäsenkirje otsikolla: Kansanliike, jota ei voi ohittaa! 

Jos et ollut lokakuussa Oulussa Naisliiton Minna Canth -seminaarissa, voit katsoa sen tästä  Suomalaisen Naisliiton etusivulla olevasta youtube -linkistä.

Liityin Helsingin yhdistykseen vuonna 1990 ja siitä muodostui jonkinlainen käännekohta elämässäni. Ensimmäiset 12 vuotta osallistuin toimintaamme tyytyväisenä rivijäsenenä, seuraavat yhteensä 13 vuotta hallituksissa ja yksi välivuosi syvensivät suhdettani tähän yhteisöön. Näkökulmani muuttuivat, aktivoiduin, tutustuin entistä useampaan jäseneemme ja perustin mm. sekä bridge- että laulukerhon. Viimeiset 4 vuotta puheenjohtajana päättyvät sääntöjemme mukaisesti viikon kuluttua. Tämä ajanjakso on aivan erilainen kuin aiemmat vuodet. Vaikka aikaa on kulunut yhdistyksemme tehtävissä huomattavasti enemmän kuin luulin ja pandemia esti aiemmat ihanat livetapaamiset, niin puheenjohtajuuskokemuksieni saldo on ehdottomasti positiivinen, mitään en antaisi pois. Kiitän kaikkia näistä neljästä vuodesta.

Toivottavasti toinen pandemiajoulu on kuitenkin mukava ja voitte viettää sitä läheistenne kanssa.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2022

Merja Talkamo
puheenjohtaja
 
  • Datatukee - koska sitä tulee?
    Digitukiräppi
    - klikkaa kuvaa

  • Oi niitä aikoja - kun naiset murtavat lasikattoja on Naisliiton 115-vuotisjuhlavuoden julkaisu. Kirja sisältää 28 naisen kiinnostavan työelämäkerran eri ammattialoilta.

  • Kuin satakielten laulu on Naisliiton Helsingin Osaston 100-vuotisjuhlakirja, jonka nimi saa lukijan vilkaisemaan teoksen sisältöä ja kiinnostumaan naisliikkeen historiasta ikään kuin vahingossa.